Slovenački dan u Slatini je dočekao 10.godišnjicu. U Slatini je 22. juna bilo veselo i praznično.

I ove godine su se na štandovima predstavili Udruženje Triglav, udruženja Italijana, Crnogoraca i Čeha, Turistička zajednica opštine Laktaši, kao i vinarija iz Slatine „Babić“. Posebnost ove proslave je bio Bibliobus koji je izazvao veliki interes posjetilaca. Svi su mogli ući i pogledati ponudu knjiga koje bibliobus ima, a naročito dio sa knjigama na slovenačkom jeziku.

Program je počeo nešto poslije 16 časova. Posjetioce je pozdravio voditelj manifestacije Dušan Tomažič iz Maribora koji je ovom prilikom Udruženju Triglav poklonio čokot najstarije vinske loze iz Maribora. U ime Udruženja Triglav, goste je pozdravio domaćin Mladen Lunić. Prisutne je pozdravio i konzul Konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u Banjoj Luci Marjan Ristič, a nakon njega i zamjenik načelnika opštine Laktaši Miroslav Kodžoman.

Muzički dio programa su otvorili gosti iz Slovenije - folklorna grupa Podkuca Naklo i mlade pjevačice FS Podkuca. Nakon njih su nastupili domaćini Mješoviti hor „Davorin Jenko“ i Dječija folklorna grupa Udruženja „Triglav“. U tradicionalnu slovenačku „veselicu“ nas je uveo ansambl Gašpera Kavška.

Više slika dostupno na https://myalbum.com/album/ZcbvwDCo9A8V

Hronika: https://www.youtube.com/watch?v=KYNRJSbvATM

Emisija RTRS "Mala Evropa" od 17.minute https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=84840