Povodom svečanog jubileja Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske je 26. septembra 2008. godine u banjalučkom Narodnom pozorištu bila prikazana prava Evropa u malom. Bila je to Peta smotra kulturnih aktivnosti nacionalnih manjina, koju finansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, medijski pokrovitelj je RTRS.

Zajedno sa predstavnicima ambasada i konzulata, gradonačelnicima gradova iz država iz kojih potiču nacionalne manjine, predstavnicima gradske uprave Banjaluka te brojnim pripadnicima nacionalnih manjina i njihovim prijateljima, uživali smo u prelijepom dvočasovnom programu, u kom je učestvovalo 10 nacionalnih manjina i njihovih gostiju. Uživali smo u razigranosti i vitalnosti mladih članova, iza kojih se krije mnogo rada i napora.
Udruženje Slovenaca Republike Srpske Triglav Banjaluka se predstavilo dvema pjesmama koje je zapjevao hor Davorin Jenko, uz pratnju našeg tria Fantastico i solistkinjom Aleksandrom Bilanović. Zatim su se predstavili naši gosti: muški oktet Iris Trbovelj – Trbovlje i harmonikaški kvartet učenika muzičke škole Marijan Kozina iz Novog mesta. S obzirom na oduševljenje prisutnih, veoma smo zadovoljni nastupom članova našeg udruženja i gostiju.
Po završetku programa nastavili smo druženje u hotelu Bosna. Svi učesnici, predstavnici nacionalnih manjina i gosti su uživali u veselom druženju, prožetom muzikom različitih ritmova i melodija i pjesmama na različitim jezicima. Razumjeli smo se uprkos svim različitostima i na taj način potvrdili da je kultura ta koja spaja ljude.