(preuzeto sa stranice www.lokalno.si)

Članovi starije dječije folklorne grupe Kres su krajem prošle sedmice žurili u Bosnu i Hercegovinu, jer žele plodove minulog rada. Naime, zadnjih pola godine su na ideju Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto i na poziv Udruženja Slovenaca Republike Srpske “Triglav“ Banja Luka tamo jednom mjesečno imali folklorne radionice za djecu Slovenaca koji tamo žive.

Pod vođstvom Majde Nemanič su pripremali program za zajednički nastup, s kojim su se u subotu predstavili na IV Slovenačkom danu u Slatini kod Banje Luke.

Zajednički nastup Kresovaca i djece iz Banje Luke je odražavao igru, ples i pjesmu naših baka, a Kresovci su se predstavili i samostalnim programom uz pratnju harmonikaša Gašpera Kavška, Sandija Ravbarja, Gašpera Kastelica i Sandre Verbič. Samostalni nastup su na poziv Udruženja Slovenaca “Lipa” iz Prijedora ponovili i na tamošnjim Ljetim večerima koje organizuje opština Prijedor.
Na oba nastupa su mladi dokazali da su pravi profesionalci, jer su potpuno oduševili slovenačkom riječju i pjesmom. A možda je još važnije to što su dobili za sebe – to je druženje sa tamošnjim vršnjacima, stvaranje novih trajnih prijateljstava, upoznavanje kulture drugog naroda i znamenitosti grada Banja Luka.
Time se saradnja još ni blizu nije završila – zajedno će biti i 5. jula, kada budu u Ljubljani zajedno nastupali na priredbi Dobrodošli doma 2013, ljetnjem susretu svih Slovenaca koji tradicionalno organizuje Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, a ovogodišnja crvena nit su mladi iz domovine i sveta.

Andreja Bartolj Bele