I ove godine, 18. put za redom, Mješoviti hor "Davorin Jenko" učestvovao je na 52. Susretu slovenačkih horova u mjestu Šentvid pri Stični, koji se održao 17-18.06.2023. godine.

Na putu za Šentvid, članovi hora obišli su jedan od rijetkih naseljenih kartuzijanskih samostana u Evropi, Pleterje, u opštini Šentjernej. Gotičkom samostanskom crkvom iz 15. vijeka odzvanjala je melodija Po jezeru, koju su oduševljeno pjevali članovi hora. Naši slovenački domaćini pokazali su nam selo, u neposrednoj blizini Pleterja, koje turistima svjedoči kako su živjeli seljaci opštine Šentjernej nekoliko vijekova prije. U staroj seoskoj gostionici probali smo domaće vino i ručno pravljen sok od jabuke. U selu se nalazi kuća sa crnom kuhinjom, štala, živinarnik, baš kao da smo kročili u 19. vijek.

Nakon šetnje po prošlosti, pjevači su nastavili put ka odredistu, tj. prema Šentvidu, gdje smo nastupili sa ostalim slovenačkim horovima iz Srbije, Mađarske, Italije i naravno Slovenije. Hor "Davorin Jenko" pod dirigentskom palicom mr Vanje Topić Vještica predstavio se 18. put za redom sa tri pjesme Mari mome, Lepa Nera i Mlade oči. Publika, koja se okupila tog 17.6. u O.Š. "Ferda Vesela", dobro poznaje muzički put našeg hora i uvijek nas nagradi burnim aplauzom i neskrivenim simpatijama.

Sutradan 18.6., svi učesnici Susreta ali i gosti, učestvuju na zajedničkom nastupu na stadionu osnovne škole. Posebno je bila živopisna povorka učesnika od Vatrogasnog doma do školskog stadiona.

Ovogodišnji Susret slovenačkih horova vodio se pod sloganom "Pesem in smeh v dobrih ljudeh".

Na povratku kući, obišli smo jedan neobičan multimedijalni muzej posvećen slovenačkom narodnom muzičaru, majstoru dijatonične harmonike Lojzu Slaku i pjesniku Toni Pavčeku. Ovaj svojevrsni hram slovenačke harmonike i izvorne muzike nalazi se u mjestu Mirna Peč.

Tatjana Cucek