64. pješačenje – Put uz žicu 2022

U Ljubljani, nakon dvije godine adaptacije zbog epidemije Covid-19, ponovo je počela trodnevna manifestacija, ovoga puta 64. Put uz žicu.

Njena kulminacija bila je u subotu pješačenjem po trasi, gdje je oko Ljubljane bila žičana ograda za vrijeme Drugog svjetskog rata. Trasa vodi do mjesta gdje su italijanski, a kasnije njemački okupatori 1942. godine, uz više od stotinu bunkera, podigli ogradu od bodljikave žice dugu 35 kilometara. Događaj čuva uspomenu na istoriju Ljubljane i jedan je od važnih građevinskih blokova identiteta grada.

Osim očuvanja istorijskog pamćenja, godišnji marš podstiče ljude na aktivan i zdrav život. Događaj obično privuče oko trideset hiljada učesnika. Članovi Udruženja Slovenaca Republike Srpske TRIGLAV Banja Luka su više puta učestvovali u pješačenju, ali nam to, nažalost, nije jednom prešlo u naviku. Ove godine Jana i Goran Petković, članovi Udruženja Triglav, prepješačili su cijelu stazu od trideset pet kilometara i osvojili svoju četvrtu spomen medalju.

Na pješačenje su krenuli u subotu, 7. maja 2022. godine, u osam sati ujutro od nama Banjalučanima poznate gostionice Livada.

Nakon sedam sati hoda, putovanje su ponovo završili na istom mjestu gdje ih je čekao ručak od popularnih domaćih jela na kašiku. Naravno, nije nedostajalo pića u društvu rodbine i prijatelja.

Marija Petković

Prevod Ana Marjanović