U malom istorijskom gradiću, zvučnog imena Srebrenik, u četvrtak 15. februara 2024. godine, održan je ovogodišnji susret predsjednika slovenačkih udruženja u Bosni i Hercegovini.

Inicijator sastanka i druženja, kao i ranijih godina bio je ambasador Slovenije u BiH, NJ.E. Damijan Sedar. Povod za odabir lokacije u Srednjoj Bosni, jesu „Dani povelje“ grada Srebrenika, koji se proslavljao toga dana, u čast prvog pisanog traga o njemu, kada je naveden kao mjesto izdavanja povelje kralja Stjepana Kotromanića datoj Dubrovačkoj Republici, daleke 1333. godine. 

Kao plod inicijative ambasadora i gradonačelnika Srebrenika Adnana Bjelića, upriličena je svečanost povodom orezivanja potomke Stare loze, koja raste ispred nove zgrade gradske uprave. Tom prilikom je otkrivena i nova informativna tabla koja objašnjava porijeklo i razloge sadnje iste u Srebreniku. Potomka Stare loze iz Maribora, najstarije registrovane plemenite vinske loze na svijetu, posađena je još 2015. godine, u sklopu godišnjeg plana donacije certifikovanih sadnica gradovima svijeta, koju realizuje Grad Maribor.  Razlog za odabir Srebrenika jeste uspješna saradnja Poljoprivrednog zavoda iz Maribora i Poljoprivrednog instituta iz Tuzle, ostvarena kroz realizaciju brojnih razvojnih projekata na teritoriji grada Srebrenika. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici slovenačkih udruženja u BiH, a u programu se čula i slovenačka pjesma koju su izvele članice hora „Slovenčice“ iz Udruženja građana slovenskog porijekla iz Tuzle. Cjelokupnu svečanost orezivanja loze, a kasnije i koordinacijskog sastanka, zabilježile su kamere RTV Slovenije, uz pratnju i intervjue novinara Dušana Tomažiča.

Nakon svečane ceremonije, druženje predstavnika slovenačkih društava i Ambasade nastavljeno je u restoranu „Šumski raj“, koji je smješten nedaleko od grada, u idiličnom šumskom okruženju i ambijentu planinskog ribnjaka potočne pastrmke. Sastanak je započeo uvodnim obraćanjem ambasadora Damijana Sedara, koji je pozdravio sve prisutne i zamolio učesnike da iznesu svoje planove za tekuću godinu i mogućnosti podrške Ambasade radu naših udruženja. Predsjednici udruženja u svojim izlaganjima ukratko su iznijeli planove za 2024. godinu, odnosno dogovaralo se oko datuma i termina zajedničkih projekata, poput susreta učenika, susreta horova, logorovanja i drugih događaja. Sastanku su prisustvovali predsjednici svih aktivnih udruženja u BiH, odnosno iz gradova: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Prijedor, Kakanj i Zenica. U delegaciji Ambasade nalazio se i zamjenik ambasadora i opunomoćeni ministar dr Zvone Žigon, te službenici konzulata: Ana Marinić i Bernarda Pleša.

Mladen Lunić