U banjalučkom hramu kulture Banskom dvoru, u utorak, 6. februara 2024. godine, sa početkom u 20 časova, održan je koncert kamerne muzike, u organizaciji Udruženja Slovenaca ''Triglav''.

Povod je bio slovenački kulturni praznik – Prešernov dan. Kao i svake godine, Triglavci su se potrudili da Banjaluku i njene građane počaste nekim značajnim kulturnim događajem. Ovaj put je to bio nastup akademskih muzičara iz Banjaluke, predvođenih članicom našeg Udruženja, violončelistkinjom Lidijom Paulin. Pored Lidije, nastupale su: Marija Pilipović – flauta, Sonja Vojvodić - violina, Srna Majar - viola i Katarina Babić – violončelo. Izvedena su djela: W.A.Mozart: Kvartet za flautu, violinu,violu i violončelo, D-dur No.285; J.S.Bach: Svita za violončelo Br.3; Z.Kodaly: Duo za violinu i violončelo Op. 7. Vijećnica Banskog dvora bila je premalena da primi sve zainteresovane posjetioce, a mlade umjetnice su se potrudile da izvedba bude na vrhunskom nivou, tako da je njihov nastup nagrađen gromoglasnim aplauzom. 

Prije početka koncerta, uvod u događaj i osvrt na lik i djelo Franca Prešerna dala je Bernarda Pleša. Tom prilikom prisjetili smo se aktivnosti Udruženja Triglav iz ranijeg perioda, kad su na našim događajima i gostovanjima u zemlji i inostranstvu nastupali ''Trio fantastiko'' i dječiji hor ''Mladi Jenkovci'', čiji su članovi između ostalih bili Lidija Paulin i Sonja Vojvodić. Lidija Paulin inače je od 2014. godine stalni član, a sada vođa dionice violončela i solista u Sarajevskoj filharmoniji. Nosilac je prestižnih nagrada i laureata na međunarodnim takmičenjima i festivalima. Sarađivala je sa renomiranim muzičarima kao što su: Aleksandar Serdar, Konstantin Bogino, Simon Trpčeski, Violeta Smailović-Huart, Eva Šulić, Kanae Endo, Vasily Shcherbakov, Wladimir Kossjanenko, Manhattan string quartet, Deborah Wong i mnogi drugi. Neprestano radi na svom usavršavanju i gradi uspješnu međunarodnu karijeru. Nalazi se na završnoj godini doktorskih studija u Beogardu, a bavi se i nastavničkim radom na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. 

Mladen Lunić