I ove godine su učenici dodatne nastave slovenačkog jezika u Banjoj Luci i Slatini imali mogućnost da poboljšaju svoje znanje slovenačkog jezika i da upoznaju svoje vršnjake iz drugih država ali i samu Sloveniju. Na ovaj način, učenici bolje shvate da jezik nije samo gramatika, već ga moraju iskusiti u okruženju u kojem ga uče.  

Povezivanje jezika i kulture je veoma važno, jer uz posjetu polaznici kursa donose elemente svoje kulture i jezika, a kada odu kući ponesu sa sobom komadić Slovenije i ponesu slovenačku riječ u svijet.

Slovenačka ljetna škola - Murska Sobota

Slovenska izseljenska matica (SIM) je i ove godine organizovala jednonedeljnu ljetnu školu slovenačkog jezika za mlade sunarodnjake od 10 do 15 godina koji žive u inostranstvu. Škola „Slovenački na malo drugačiji način“ održana je od 2. do 8. jula po četvrti put u prostorijama Centra za školske i vannastavne aktivnosti Murska Sobota. Prekmurje je kraj koji se rijetko posjećuje ako niste odavde, pa je važno da djeca koja dolaze iz inostranstva upoznaju ovaj dio Slovenije, gdje možete vidjeti mnogo zanimljivosti.

Ovogodišnju ljetnu školu pohađalo je 15 djece druge ili treće generacije slovenačkih iseljenika, desetero ih je došlo prvi put, petero povratnika iz prošle godine. Najviše ih je bilo iz zemalja bivše Jugoslavije, a jedna djevojka iz Njemačke.

Dan za polaznike ljetne škole počinje doručkom, nakon čega slijede četiri sata intenzivnih časova slovenačkog jezika. Nakon nastave slovenačkog, ručka i pauze, događanja u ljetnoj školi nastavljaju se kroz likovne radionice koje vodi nastavnica likovne kulture Natalija Veselič Martinjak. Ove radionice su uglavnom usmjerene na opuštanje i poticanje kreativnosti, dok istovremeno polaznici uče o novim umjetničkim tehnikama.

 

Ljetna škola slovenačkog jezika za djecu slovenačkog porijekla - Tolmin

Od 30.7. do 6. avgusta 2023. godine u tolminskom domu Centra za školske i vannastavne aktivnosti održana je škola slovenačkog jezika za djecu slovenačkog porijekla. Ljetnu školu su pohađali mladi iz cijele Evrope i različitog jezičkog i kulturnog porijekla.

Djeca su iz 15 zemalja. Ujutro imaju aktivno učenje, a poslijepodne opuštajući program. Na primjer, testirali su koliko je rijeka Soča hladna, a u želji za kretanjem i druženjem odlazili bi na obližnje igralište doma. Kako je te sedmice u Sloveniji bilo loše vrijeme, kiša ih je otjerala u zatvorene prostore, pa su vrijeme iskoristili da upoznaju stalne stanovnike doma Soča: zmije Marka i Pepija i guštera Gomeza. Bili su i vrlo vrijedni planinari - uživali su u koritima rijeka Tolminke i Zadlaščice. Uz Soču je uvijek lijepo, čak i kada joj boja nije smaragdna i ne sija. Kako ovaj dan nije bio pogodan za kupanje, okušali su se u bacanju žabica. Kišno popodne savršeno je za kreativne radionice. Naučili su tehniku vezivanja - makrame, napravili narukvicu prijateljstva i poklon kutiju. Rijeka Soča im nije dozvoljavala da se spuste njome splavovima kako je planirano, pa su naučili mnogo o vodenim sportovima i otišli da je vide poslednji put u divljem obliku.

 

18. Omladinska ljetna škola - Ljubljana 

18. Omladinska ljetna škola održana je od 2.7. do 14.7. 2023. u Ljubljani. Djeca su bila smještena u Bežigradskom dječijem domu, a svaki dan su imali časove slovenačkog jezika u Srednjoj učiteljskoj školi, gimnaziji i Umjetničkoj gimnaziji u Ljubljani. U poslijepodnevnim satima i krajem sedmice imali su priliku upoznati glavni grad Slovenije, posjetili su Bled, Šmarnu goru, rudnik u Velenju i Piranski zaljev. Organizovane su i razne kulturne, sportske i zabavne aktivnosti. Ljetnoj školi je prisustvovalo oko 130 učesnika iz tridesetak zemalja svijeta.

 

'Zdravo, ovo je slovenački Mediteran!' - Kopar

Ove godine, između 10. i 21. jula, Fakultet humanističkih nauka Univerziteta na Primorskoj održao je 30. jubilarni ljetni kurs za učenje slovenačkog jezika pod nazivom 'Zdravo, ovo je slovenački Mediteran!', za koji su dobili posebnu nagradu od Opštine Kopar.

Na ovogodišnji poziv učešća u školi odazvao se rekordan broj učesnika, čak 50 polaznika iz 20 zemalja (Italija, Austrija, Rusija, Srbija, Njemačka, Švicarska, Australija, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Češka, Urugvaj, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Argentina, Ukrajina, Engleska, Meksiko, Poljska i Egipat).

Kursevi su namijenjeni svima koji žele naučiti slovenački jezik ili produbiti svoje znanje, a razlozi za učenje su različiti. Neki uče jezik zbog svojih slovenačkih korijena koje žele istražiti i sačuvati, neki žele usavršiti svoje znanje u Sloveniji za posao, neki su ovdje pronašli ljubav i zato žele naučiti jezik, ali ima i budućih studenata koji bi željeli u Sloveniji da nauče osnove slovenačkog jezika.

Iz tih razloga su polaznici kursa putovali iz cijelog svijeta i okupili se na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta na Primorskoj kako bi naučili slovenački jezik.

Zato se ljetna škola sastoji od prijepodnevnih predavanja, gdje se slovenački jezik uči uglavnom na nastavi, i poslijepodnevnih aktivnosti. Riječ je o raznim stručnim i kreativnim radionicama, pomoću kojih se učenici upoznaju sa drugim aspektima slovenačkog jezika i kulture – na primjer kroz muziku, ples, kuhinju i književnost. Polaznici su znanja o slovenačkom jeziku i kulturi stekli i na cjelodnevnoj ekskurziji, gdje su posjetili samostan u Stični, dvorac Bogenšperk i Ljubljanu.

Ana Marjanović