Krajem septembra 1998. godine su članovi našeg udruženja, na podsticaj Ministarstva za školstvo i sport Republike Slovenije, otvorili školu slovenačkog jezika i kulture u Banjaluci. Tada se, u improvizovanoj učionici Policijske škole u banjalučkom naselju Rosulje okupilo 8 učenika, željnih učenja jezika svojih predaka.

Broj učenika se povećavao iz godine u godinu, tako da se posljednje tri godine prve subote septembra upisivalo probližno 30 učenika, koji su bivani podijeljeni u dvije grupe: grupu početnika i naprednu grupu. Sa ponosom navodimo i to, da se svake školske godine u našu školu upisuje sve više učenika. Jedan od razloga tome je zasigurno i profesor Mario Sladoljev, koji je učitelj slovenačkog jezika od nastanka škole.

Uslovi za subotnju nastavu slovenačkog jezika su veoma dobri, posebno od kada je organizovana u Klubu nacionalnih manjina u Banjaluci (ul. Cara Lazara 20). Da djeca sa zadovoljstvom uče slovenački jezik potvrđuje i podatak da je u ovogodišnjoj grupi naprednih učenika nekoliko njih koji nastavu posjećuju 4 ili 5 godina, a imamo i dva učenika koja su s nama od samog početka – od 1998. godine. Učenici redovno nastupaju na priredbama i proslavama koje organizuje udruženje Triglav, a učestvuju i na društvenim susretima i kulturnim praznicima. Posebno mjesto među tim priredbama imaju tradicionalni Susreti učenika škola dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture iz čitave Bosne i Hercegovine. Da su Banjaluka i naše udruženje dobri domaćini, potvrđuje i podatak da je od 2000. godine naša škola tri puta bila domaćin ovih Susreta.

U proteklih 10 godina su učenici banjalučke škole dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture redovno bili učesnici kampova i ljetnih i zimskih škola slovenačkog jezika, čiji organizatori su Ministarstvo za školstvo i sport Republike Slovenije, Filozofski fakultet u Ljubljani i Kopru, te Svjetski Slovenački Kongres. Ponosni smo i na nastupe hora Mladi Jenkovci, čiji članovi su upravo učenici škole dodatne nastave. Moramo pohvaliti i naše učenike koji su uspješno nastavili studij na jednom od fakulteta u Sloveniji.

Najvažnije od svega je da su banjalučki učenici škole dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture vesela, vedra i društvena djeca i da su zahvaljujući tim osobinama bili gosti raznih proslava, društvenih i kumturnih susreta u BiH i Sloveniji. Zato nije samo fraza da i naša škola, koja od samog početka djeluje u sastavu Udruženja Slovenaca Republike Srpske Triglav, doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta i kulturne tradicije domovine svojih korjena – prelijepe Slovenije.