„Poštovani dame i gospodo, cijenjeni gosti, dragi članovi Udruženja Triglav Banjaluka, lijepo vas pozdravljamo na ovogodišnjem 20. Martinovanju,“ tako je 24. novembra 2018. godine u salonu Valentin sve prisutne pozdravio voditelj, novinar, idejni vođa i naš prijatelj mag. Dušan Tomažič iz Maribora.

Kao i svake godine, banjalučki Slovenci su i ove proslavili stari slovenački običaj, krštenje vina. Sa nama su se družili predstavnik Konzularne kancelarije Ambasade Republike Slovenije Marjan Ristič, predstavnici Grada Banjaluka, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ugledni gosti iz Banjaluke, predstavnici biblioteke Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, predstavnici Društva Primorci i Istrani u Prekmurju, brojni sponzori, članovi slovenačkih udruženja u BiH, predstavnici nacionalnih manjina i učitelji različitih osnovnih i srednjih škola iz Slovenije, Banjaluke i Slatine.

Počeli smo u 19.30, onako kako je bilo predviđeno. Prvi je nastupio hor Udruženja Slovenaca Triglav Davorin Jenko. Hor koji pjeva pod dirigentskom palicom mag. Vanje Topić je odlično obogatio raspoloženje večeri. Članica našeg Izvršnog odbora Ana Marjanović je u lijepom i konciznom pozdravnom govoru podsjetila na naše članove, koji su otišli u vječnost, te podsjetila na očuvanje jezika, kulture i običaja, među koje spada i obilježavanje krštenja vina. Zatim su nastupili mladi članovi folklorne grupe Udruženja Slovenaca Triglav. Odlično su izveli koreografiju, koju je pripremio njihov vođa Predrag Savić.

Krštenje vina je ovaj put bilo jedinstveno, inovativno i za sve veseo događaj. Za nas su ga pripremili naši gosti iz Prlekije. Plodnost prleške vinske loze i sposobnost vinara iz tog područja su odavno poznati. Vrijedi napomenuti da je Udruženje Slovenaca Triglav imalo sreću i mogućnost da na Martinovanju predstavi dobro i plemenito vino mladog vinara i preduzetnika Mirana Tropa. Krštenje vina je proteklo uz baršunasti glas sv. Martina, kojeg je odglumio direktor Radija Prlek gospodin Peter Kirič uz pomoć vinogradara Mirana Tropa.

Lijepo je bilo učestvovati i uživati uz stari slovenački običaj, koji su našim gostima i nama, Slovencima, koji živimo izvan matične domovine, predstavili Dušan Tomažič, Peter Kirič, Miran Trop te muzička grupa Efekt iz Novog Mesta, koju nam je pozvala predsjednica Udruženja za razvijanje dobrovoljnog rada Novo Mesto Branka Bukovec.

Na Martinovanju je Udruženje Slovenaca Triglav Banjaluka predstavilo Bilten u kojem su zapisane sve aktivnosti koje Udruženje tokom cijele godine uspješno realizuje.