Banjalučki osnovci i srednjoškolci su u maju bili u Kranju. Uživali su u druženju sa vršnjacima, a sada su im vršnjaci iz Kranja uzvratili posjetu.

U razmjeni učenika su učestvovali Osnovna škola France Prešern i Gimnazija France Prešern Kranj. U petak, 20. oktobra, mladi i njihovi pratioci su rano krenuli iz Kranja. U Banjaluci su ih dočekali članovi Udruženja Slovenaca Triglav. Sunčano popodne je bilo namijenjeno obilasku Banjaluke i okoline. Odvezli se se do kanjona rijeke Vrbas, gdje je jedna od najljepših rafting staza u Evropi. Turistički vodič im je iznio brojne zanimljivosti o rijeci i istoriji tih krajeva. Osnovci su zajedno sa profesorima posjetili Osnovnu školu Ivo Andrić, a gimnazijalci Gimnaziju Banjaluka. U subotu prijepodne su gosti i domaćini učestvovali na kvizu za Slovence u Bosni i Hercegovini, a slobodno vrijeme do odlaska u nedjelju su sa novim prijateljima proveli na način da nikome nije bilo dosadno.

Mladi iz Slovenije su se mogli uvjeriti da je Banjaluka grad mladosti, sporta i zelenila. Poznata je po odličnoj hrani, poslasticama, dobroj zabavi i prijatnim domaćinima.

Barbara Hanuš