Slovenska iseljenička matica je i ove godine za Slovence koji žive u inostranstvu priredilo susrete pod nazivom Srečanje v moji deželi 2008. Susretima su prisustvovali aktivni članovi našeg Udruženja i članovi hora Davorin Jenko.

U subotu, 5. juna, je u prelijepom ambijentu u amfiteatru na Kromberku održan zajednički koncert horova posvećen veoma istaknutim kulturnim stvaraocima: Primožu Trubaru, Vinku Vodopivcu i Mateju Boru. Tom prilikom se predstavio i hor našeg Udruženja – Davorin Jenko.
Nedelja, 6. juna, bila je namijenjena razgledanju grada, prisustvovanju misi u katedrali u Novoj Gorici, promociji izdanja Janeza Rožmana i snimanju radijske emisije Koncert iz naših krajev. Radijsko snimanje je vodio g. Janez Dolinar, a nastupili su horovi iz Italije, Francuske, Srbije (Novi Sad i Niš), Slovenije i naš hor Davorin Jenko. Svi horovi su zapjevali po dvije pjesme. Uslijedili su kratki razgovori sa predstavnicima društava i vođama horova. Predstavnici našeg Udruženja su javnosti željeli predstaviti grad iz kog dolazimo i aktivnosti i ciljeve Udruženja Slovenaca Triglav. Pohvalili smo se aktivnim radom našeg Udruženja, hora i škole slovenačkog jezika i kulture.
Nakon obaveznog dijela, susreti su nastavljeni prijatnim razgovorom predstavnika svih udruženja.
Dvodnevni Susreti su bili veoma uspješni i veseli. Organizatori su još jednom dokazali, da se na taj način žele održavati veze među Slovencima koji žive van matične domovine.

Galerija: