Prvomajsko slavlje u organizaciji Kulturnog društva Briški grič iz Števerjana pri Gorici bio je povod našoj posjeti tom lijepom mjestašcu u Goriškim Brdima. Tom prilikom se, 4. maja 2008. godine, jednočasovnim koncertom predstavio naš mješoviti hor Davorin Jenko, zajedno sa dječijim horom Mladi Jenkovci i instrumentalnim Triom Fantastico.

Program je otvoren pjesmama Po jezeru i Luna sije, kojima su se predstavili svi učesnici. Zatim je pjesmu Slovenija, odkod lepote tvoje zapjevala Lidija Paulin (sopran). Program je nastavljen pjesmama Pa se sliši, Kje so tiste stezice i Kroz ponoč nemu, koje su pjevali horovi Davorin Jenko i Mladi Jenkovci, uz instrumentalnu pratnju Tria Fantastico. Sve dok je tvoga blagog oka zapjevale su naše dvije mlade solistkinje – Nastja Milovanović (alt) i Lidija Paulin (sopran). Potom se predstavila naša mlada članica Aleksandra Bilanović, koja svojim pjevanjem uljepšava svaku našu priredbu i nastup hora. Mlada mezzosopranistkinja Aleksandra je tom prilikom izvela kompozicije Sebed krudelle i Mojčino pesem iz filma Kekec. Slijedile su pjesme Vsi so prihajali i Dobro mi došel prijatelj, u izvedbi hora Davorin Jenko, uz instrumentalnu pratnju tria Fantastico. Brojnu publiku je ponovo oduševila Aleksandra Bilanović, koja je zapjevala Dan ljubezni i Za Slovenijo živim. Program je zaključen pjesmom Lipa i vijencem veselih slovenačkih narodnih pjesama, u izvedbi svih nastupajućih. Bio je to izuzetan muzički događaj i zasigurno jedan od najboljih nastupa našeg hora.
Nastup naših muzičara je bio prilika za dvodnevno druženje i boravak na slovenačkom primorju. Tako smo imali priliku razgledati Goricu i Novu Goricu, vidjeti Muzej seoske kulture Brincelj u Števerjanu i posjetiti turističko seosko imanje Malovščevo u Vitovlju kod Nove Gorice, gdje smo vidjeli vinske podrume i mjesta gdje se pravi pršut. Naravno, domaćini su se pobrinuli i za degustaciju domaćih proizvoda.
Dva prelijepa dana na primorju i fantastičan nastup naših horova će nam zasigurno svima ostati u prelijepom sjećanju. Sa domaćinima iz Udruženja slovenačkih društava iz Italije i Kulturnog društva Briški grič iz Števerjana pri Gorici smo uspostavili lijepe veze i uskoro očekujemo njihovu posjetu Banjaluci.

Galerija: